Często zadawane pytania


Grillowanie na stałe wpisało się w naszą tradycję i coraz chętniej w ten sposób spędzamy wolny czas z rodziną i najbliższymi przyjaciółmii. Jaki zatem grill najlepiej wybrać?

Jaki grill gazowy kupić?


Grill gazowy jest bardzo prosty w użyciu, a jego podstawową zaletą jest fakt, że nagrzewa się znacznie szybciej w porównaniu do grilla elektrycznego lub węglowego. W przypadku grilla gazowego z łatwością można kontrolować temperaturę, a co za tym idzie – jakość grillowanego mięsa i warzyw. Takie rozwiązanie w ogrodzie i na tarasie umożliwia przygotowywanie kilku potraw jednocześnie, dopasowując odpowiednią temperaturę do rodzaju jedzenia. 

Grill gazowy rozpala się natychmiast po włączeniu palnika, dzięki czemu nie trzeba kontrolować całego procesu. Warto jednak pamiętać o tym, że tego typu grill powinien mieć stały dostęp do źródła gazu, ale w zamian za to możliwe jest regulowanie temperatury podczas przygotowywania potraw. Grill na gaz to stosunkowo duży wydatek, który jednak zwraca się w postaci niskich kosztów użytkowania. Grill gazowy to doskonałe rozwiązanie do ogrodu lub duży taras

Na jaki grill węglowy się zdecydować? 


Grill węglowy to jeden z najczęściej wybieranych urządzeń ogrodowych, który swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnym smakom, jakim nadaje jedzeniu w trakcie przygotowywania. Wolno grillowane potrawy są niezwykle soczyste, a dymiony aromat dodatkowo podkreśla ich smak, którego nie da się osiągnąć przy wykorzystaniu innych typów grilla. 

Grill węglowy występuje w wielu kształtach i rozmiarach, dzięki czemu możliwe jest dostosowanie jego wielkości do rozmiarów ogrodu lub tarasu. Cechą, na jaką warto zwrócić uwagę przy zakupie grilla węglowego jest dodatkowa pokrywa, umożliwiająca przygotowanie aromatycznych potraw w krótszym czasie. Niektóre modele grilla węglowego posiadają także funkcję wędzenia, co z pewnością ucieszy wszystkich smakoszy. Grill węglowy ze względu na sposób rozpalania i wydobywający się z niego dym, znajdzie swoje zastosowanie tylko w ogrodzie, na otwartej przestrzeni. 

Rozpalanie grilla węglowego


Podczas rozpalania grilla zalecamy stosować wyroby wysokiej jakości firmy LANDMANN, jak węgiel drzewny LANDMANN, brykiety LANDMANN i podpałka stała LANDMANN.
Palenisko ma pojemność ok. 1,8 kg. Przed pierwszym użyciem grill należy rozpalić przez ok. 30 minut.

1. Należy ułożyć warstwowo w palenisku wymaganą ilość węgla drzewnego lub brykietów.
2. Następnie rozpalić zapałką jeden lub dwa kawałki podpałki stałej. Palące się kawałki położyć na ułożoną warstwę węgla drzewnego lub brykietów.
3. Poczekać 2 - 4 minuty, aż podpałka się rozpali. Następnie powoli nasypać do paleniska węgiel drzewny lub brykiet.
4. Po ok. 15 - 20 minutach na węglu widoczny jest biały popiół. Powstały żar ma teraz optymalną temperaturę. Przy użyciu odpowiedniego metalowego przedmiotu rozłożyć równomiernie w palenisku węgiel drzewny / brykiet.
5. Zawiesić natłuszczony ruszt grillowy i rozpocząć grillowanie.

Rozpalanie, ale w sposób właściwy - łatwo i bezpiecznie przy urzyciu komina do rozpalania.


Jest wiele metod rozpalania grilla węglowego. Nie wszystkie z nich funkcjonują jednak u amatorów grilla. Jest jednak prawie idealny wariant, to znaczy rozpalenie pożądanego ognia w grillu z pomocą komina do rozpalania.

Na żaroodpornym podłożu, ruszcie węglowym lub misce paleniskowej podpala się wióry drzewne, kostkę podpałki razem ze zgniecioną kartką gazety. Do komina do zapalania wkłada się odpowiednią ilość węgla drzewnego, cylinder wypełnia się następnie płomieniami.

Około 15 do 20 minut potrzebne jest , aby węgiel drzewny dobrze się rozżarzył i pokrył warstwą białego popiołu . Gorący żar układa się teraz na grillu. Uchwyt w kominie ułatwia wysypanie żaru. W zależności od wybranej metody grillowania, bezpośredniej czy pośredniej, gorący węgiel musi być równomiernie rozłożony na grillu.

Za rzekomym trikiem stoi zwykła fizyka. Ciepłe powietrze unosi się do góry, podciśnienie zostaje wyrównane strumieniem napływającego powietrza. Jeżeli ogień rozpala się mocniej, dochodzi do naporu tlenu, który dalej roznieci płomień. Metoda jest bezpieczna i prosta, zapobiega stresowi, ponieważ w znacznym stopniu ogranicza się uciążliwy dym i jednocześnie oszczędza się czas. A jeżeli przyjdą jeszcze dodatkowi goście, można zapobiegawczo rozżarzyć grilla za pomocą komina do rozpalania.

Jest to dostatecznie rozpowszechniony powód, aby grillowanie zawsze pozostawało tym, czym być powinno: wspaniałą przyjemnością z cudownym efektem dodatkowym, że jednocześnie można się najeść.

Rozpalanie, ale w sposób właściwy – łatwo i bezpiecznie przy użyciu komina do rozpalania

Elektryczny grill – który jest najlepszy? 


Grill elektryczny to doskonały wybór jeśli sezon grillowy pragniemy otworzyć na balkonie, a nawet w zamkniętym pomieszczeniu. Jego podstawową zaletą jest fakt, że proces grillowania odbywa się bez konieczności rozpalania ognia, co wpływa na zupełny brak emisji dymu oraz szkodliwych oparów. Grill elektryczny umożliwia dzięki temu przygotowanie zdrowych, wartościowych i smacznych potraw w bardzo krótkim czasie. Ułatwia także kontrolowanie temperatury, bez ryzyka przypalenia potrawy. 

Z grilla ogrodowego elektrycznego można bez problemu korzystać nawet zimą, gdyż do jego użycia wystarczy podłączenie urządzenia do źródła energii, ustawienie odpowiedniej temperatury, aby po kilku minutach cieszyć się zdrowym posiłkiem. 

Który murowany lub betonowy grill wybrać?


Grille murowane oraz betonowe wyróżniają się swoim ponadczasowym wyglądem, który oprócz możliwości przygotowania potraw grillowych, dodaje uroku każdemu ogrodowi. Grill betonowy to inwestycja na lata, dlatego to doskonały wybór dla osób szukających oryginalnych oraz funkcjonalnych rozwiązań. 
Grill ogrodowy betonowy świetnie sprawdzi się w domach, gdzie w trakcie sezonu grillowego często organizowane jest wspólne biesiadowanie. Zaletą tego typu grilla jest fakt, że jest on prosty w obsłudze, a do rozpalenia ognia wystarczy jedynie węgiel oraz rozpałka. Dzięki temu grillowane potrawy mają niezwykły smak oraz aromat. Niestety, grille murowane nie mogą być przenoszone z miejsca na miejsce, dlatego jeszcze przed pierwszym rozpaleniem należy zdecydować, gdzie zostanie postawiony. Niektóre modele grilla betonowego posiadają specjalną wędzarnię, z której można korzystać również w zimowych miesiącach.

Gdzie znajduje się numer modelu?


W przypadku modeli gazowych znajduje się on na przednim panelu sterowania grilla lub wewnątrz drzwi szafki.
Wszystkie numery modeli znajdują się z przodu instrukcji obsługi.

Czyszczenie rusztów.


Grille ze stali chromowanej, stali nierdzewnej lub emaliowane można łatwo czyścić za pomocą środka do czyszczenia grilla i szczotki do grilla z mosiężnym lub miękkim włosiem ze stali nierdzewnej. Z drugiej strony ruszty żeliwne powinny być czyszczone tylko podczas pirolizy. Dzięki mocnemu rozgrzaniu grilla wszelkie pozostałości na grillu lub w jego wnętrzu spalą się. Następnie pozostałości można łatwo usunąć za pomocą trójkątnej metalowej szczotki.

Czyszczenie rusztów


Ruszt do grilla: ochrona i pielęgnacja.


W przypadku przechowywania na zewnątrz może zdarzyć się, że w wyniku wiatru, deszczu i innej niesprzyjającej pogody na ruszcie tworzą się plamy rdzy. Aby usunąć rdzę, ruszt grillowy można całkowicie szczelnie owinąć folią aluminiową. Następnie należy zawiesić nad żarem na około 10 minut. Po ostygnięciu folię można usunąć. Zardzewiałe miejsca powinny teraz zniknąć.

Ruszt do grilla: ochrona i pielęgnacja

Węgiel a brykiet: Cechy i różnice


Węgiel i brykiety są łatwiejsze do zdobycia i obsługi niż naturalne drewno. Należy zwracać uwagę na jakość. Spalania węgla drzewnego i brykietów z jest różne. Węgiel drzewny można szybko zapalić, ale pali się krócej. Dlatego szczególnie nadaje się do bezpośredniego grillowania. Brykiety potrzebują więcej czasu. Temperatura utrzymuje się dłużej. Są zatem używane głównie do pośredniego grillowania i wędzenia. Aby umożliwić szybkie zajęcie się i cieszyć się długim czasem spalania, grillowane brykiety można również mieszać z węglem drzewnym, aby połączyć zalety obu tych produktów.


Węgiel a brykiet: Cechy i różnice


Przyczyna furkającego palnika:

1. Słaba jakość gazu powoduje, że do palnika dostaje się za dużo powietrza.
2. Otwarta przesłona znajdująca się na początku palnika, którą należy przymknąć wyciągając najpierw palnik.